6 toepassingen voor 3D printen in de gezondheidszorg (3/6)

Dennie Rijk
29-07-20

Innovatie in 3D printtechnologie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de gezondheidszorg. Voor patiënten bieden 3D geprinte hulpmiddelen een nieuw niveau van comfort en personalisatie. Voor artsen zorgt het voor een beter begrip van complexe gevallen en is het de opmaat naar een hogere zorgstandaard.

In deze blogreeks presenteren we 6 toepassingen waarvoor 3D printen in de gezondheidszorg wordt ingezet en waarom veel medische professionals enthousiast zijn over deze techniek.

Deel 1: Patiëntspecifieke chirurgische modellen

Deel 2: Nieuwe medische apparaten en instrumenten

Deel 3: Betaalbare prothesen

Betaalbare prothesen

Elk jaar verliezen honderdduizenden mensen een ledemaat, maar slechts een deel van hen krijgt de mogelijkheid om een prothese te gebruiken.

Eenvoudige protheses zijn slechts in een paar maten verkrijgbaar. Op maat gemaakte zijn zo duur dat ze alleen toegankelijk zijn voor patiënten met een goede zorgverzekering in ontwikkelde landen. Vaak zijn dit protheses voor kinderen. Naarmate kinderen groeien en avonturen beleven, ontgroeien ze hun protheses en zijn er reparaties nodig.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Dankzij 3D printen zijn protheses beter betaalbaar en kan er in toenemende mate gebruik gemaakt worden van ontwerpvrijheid. Het initiatief e-NABLE geeft de hele wereld toegang tot 3D geprinte protheses. Ontwerpen worden gratis online gedeeld zodat patiënten voor slechts € 60 (materiaalkosten) een op maat gemaakte prothese kunnen krijgen. Binnen enkele weken is deze klaar om getest te worden. De onderhoudskosten zijn laag, vergeleken met hun traditionele tegenhangers.

3D geprinte prosthetische handen, ontworpen in SOLIDWORKS.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant