6 toepassingen voor 3D printen in de gezondheidszorg (1/6)

Dennie Rijk
16-07-20

Innovatie in 3D printtechnologie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de gezondheidszorg. Voor patiënten bieden 3D geprinte hulpmiddelen een nieuw niveau van comfort en personalisatie. Voor artsen zorgt het voor een beter begrip van complexe gevallen en is het de opmaat naar een hogere zorgstandaard.

In deze blogreeks presenteren we 6 toepassingen waarvoor 3D printen in de gezondheidszorg wordt ingezet en waarom veel medische professionals enthousiast zijn over deze techniek.

Deel 1: Patiëntspecifieke chirurgische modellen

Deel 2: Nieuwe medische apparaten en instrumenten

Deel 3: Betaalbare prothesen

Patiëntspecifieke chirurgische modellen

3D geprinte anatomische modellen van patiënt scangegevens worden steeds nuttiger in de geneeskunde. Visuele modellen zorgen voor een betere communicatie binnen OK-teams en met patiënten. Operatiekamers worden efficiënter gebruikt. De patiënttevredenheid is hoger, angst wordt verminderd en hersteltijd wordt verkort.

3D geprinte anatomische modellen worden gebruikt als referentiehulpmiddelen voor preoperatieve planning, intra-operatieve visualisatie en het op maat maken of aanpassen van medische apparatuur voor zowel routinematige als zeer complexe procedures.

Een goed voorbeeld van de impact van 3D printen op het verloop van de behandeling, is het verhaal van Dr. Michael Eames van Orthoderm. Met behulp van de 3D geprinte botreplica begeleidde hij een jonge patiënt en zijn ouders bij een nieuwe behandelprocedure waarin hij zachte weefsels gebruikte.

Het resultaat? Een operatietijd van minder dan 30 minuten, in plaats van drie uur. Een kostenbesparing van bijna € 5.000. Minder ingrijpend, een kortere revalidatietijd en weinig littekens.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Nieuwe biocompatibele medische 3D printmaterialen hebben het ook mogelijk gemaakt om nieuwe chirurgische instrumenten en technieken te ontwikkelen. Denk aan steriliseerbare fixatiebakken, boor- en zaagmallen en modellen voor implantaatafmetingen die kunnen worden gebruikt om implantaten in de OK te meten vóór de eerste snede. Hierdoor kunnen chirurgen de operatietijd verkorten en de nauwkeurigheid van complexe procedures vergroten.

Anatomisch model van een hand, inclusief de 'huid' gemaakt van een elastisch 3D-printmateriaal.

Anatomisch model van een hand, inclusief de 'huid' gemaakt van een elastisch 3D-printmateriaal.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant