3D printer blog

Blijf op de hoogte en
ontdek alles over 3D printen

Ontvang onze nieuwste blogs automatisch in uw mailbox

Oct 28, 2015, 4:31:27 PM
Als u in het bezit bent van een 3D-productiesysteem of u overweegt om een 3D printer aan te schaffen, dan is het goed om te begrijpen wat belangrijk is voor uw toepassing. Zo speelt de resolutie een essentiële rol in de productie van een 3D printer. In dit artikel leggen we uit wat de rol van resolutie is en waar u op moet letten voor de gewenste productie van uw onderdelen.

Uitleg termen 3D printing

Voordat we hier verder op ingaan kijken we naar de betekenis van verschillende termen voor uw 3D printer. Namelijk de nauwkeurigheid, herhaalbaarheid en de resolutie van uw 3D printer.

  • Nauwkeurigheid. Dit verwijst naar de output van het productiesysteem met een tolerantie binnen een bepaald bereik conform de maatvoering. Met andere woorden: hoe gedetailleerd kan de 3D printer een laag printen? En kan de printer kleine nauwkeurige onderdelen zonder enige moeite produceren?
  • Herhaalbaarheid. Een goede 3D printer produceert consistente output, keer op keer, zonder dat er verschillen zijn tussen de herhalende onderdelen.
  • Resolutie. Dit verwijst naar de kleinste eenheid dat een 3D printer kan produceren.

Wat is de relatie tussen deze gegevens en de additieve productiemethode?

De 3D printers van Stratasys printen onderdelen door middel van twee verschillende technologieën: Fused Deposition Modeling (FM) en PolyJet technologie.

1. Fused Deposition Modeling (FDM) technologie

Deze machines smelten lagen van thermoplastisch materiaal door middel van een Extruder. De minimale laagdikte die door FDM technologie wordt gerealiseerd is 0,005 inch (0,127 mm). De maatnauwkeurigheid is afhankelijk van het systeem dat het onderdeel produceert en de totale afmetingen van het onderdeel. Bijvoorbeeld met de Fortus 450mc kunnen onderdelen worden geprint met een nauwkeurigheid van ± 0,127 mm (± 0,005 in).

De voordelen van FDM:
• Meerdere echte thermoplasten
• Nauwkeurigheid en herhaalbaarheid
• Duurzaamheid

3d_print_microns_1.png

2. PolyJet technologie

Printers die gebruik maken van PolyJet technologie realiseren onderdelen uit lagen van kleine fotopolymeer druppel, deze worden uitgehard onder UV licht (vergelijkbaar met het proces van een inkjetprinter). PolyJet printers printen met een resolutie van 16 micron en met een nauwkeurigheid in de hoogte van 0,1 mm. Hierdoor kunnen zeer dunne wanden en complexe geometrieën gerealiseerd worden met een breed gamma van materialen.

De voordelen van PolyJet:
• Perfecte detaillering van een complex product
• Breed gamma van materialen (> 1,200+)
• Multi-materiaal realisme

Lees meer over de verschillen tussen PolyJet en FDM in het blog 'Verschillen 3D printers met FDM technologie en Polyjet technologie'. 

Welk effect heeft de resolutie op een 3D print?

De Micrometer, ook bekend als een micron, is een meeteenheid die dient als fundamentele meting van de laagdikte in PolyJet 3D printing. Hieronder is dit op schaal gebracht in vergelijking met een menselijk haar. Deze heeft de afmeting 50 en 100 micron. Ter indicatie een rode bloedcel is ongeveer 7 micron.

3d_print_microns_2.png

De laagdikte is kritisch wanneer onderdelen vrij klein zijn. Aangezien een goede 3D Printer deze nauwkeurigheid bezit kan deze kleine elementen zeer nauwkeurig printen. 3D-prints met een lagere resolutie hebben dikkere plakken en produceren scherpe randen (facetten), dit zorgt ervoor dat meer nabewerking nodig is. Deze onderdelen vereisen ook een ruime hoeveelheid vrije ruimte voor bewegende onderdelen en samenstellingen.

In het voorbeeld hieronder zie je het verschil van laagdikte in microns. Zo heeft de rechtste afbeelding meer nabewerking nodig door het verschil in laagdikte.

3d-microns-3-en-4.jpg
       STL: Bol, ABS, 127 Micron                                  STL: Bol, ABS, 330 Micron

Als één van uw belangrijkste eisen is om een onderdeel te produceren met een glad oppervlak en scherpe randen, dan is de PolyJet methode zeer waarschijnlijk de juiste keuze. Het is echter belangrijk om te onthouden dat gladde delen en scherpe randen niet altijd gelijk zijn aan nauwkeurigheid.


 

Graag zelf de kwaliteit van een 3D print bekijken?

Vraag gratis een 3D geprint proefmodel aan

Gratis adviesgesprek

Ontdek de voordelen van het 3D printen voor jouw bedrijf en processen.