Formlabs | 5 min Leestijd

Wat zijn de voordelen van 3D printen voor de tandheelkunde?

Dennie Rijk
30-10-17

Het printen in 3D brengt de voordelen van digitaal ontwerpen in 3D naar de productiefase. Ook voor tandtechnische laboratoria is het mogelijk om snel en nauwkeurig kronen, bruggen, mallen en orthodontische hulpmiddelen te produceren door gebruik te maken van technieken zoals scannen en 3D printen. In deze blog behandelen we drie belangrijke voordelen om te starten met het 3D printen van tandheelkundige en orthodontische werkmodellen.

Dental-Resins-Formlabs-banner.jpg

3 redenen om te starten met 3D printen in de tandheelkunde

De overstap naar 3D printers heeft grote gevolgen voor het productieproces in de tandheelkunde of tandtechniek. Veel mensen vragen zich dan ook af wat 3D printen ze zal opleveren. Wij behandelen in het kort drie belangrijke voordelen en beantwoorden de vraag waarom 3D printers uitstekend inzetbaar zijn voor tandheelkundige toepassingen.

1. Nauwkeurig en flexibele orthodontische onderdelen

De 3D printers van Formlabs geven de mogelijkheid aan tandtechnisch laboratoria en tandartsklinieken om op eenvoudige wijze (kaak)modellen te printen. Dit vervangt de huidige werkmodellen van gips. Een 3D printer print in een zeer constante kwaliteit. Door de kleine afmeting van de printer, de hoge nauwkeurigheid en het gemak in gebruik zijn deze printers zeer geschikt voor productie in tandartsklinieken.

Het gemak zie je terug in het gebruik van bijvoorbeeld materiaal cardridges. Deze cardridges zijn eenvoudig te verwisselen en bevatten materialen die speciaal voor medische en tandheelkundige toepassingen zijn ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het printen in natuurlijke kleuren (A2 kleurtonen) voor mallen.

3D-printen-tandheelkunde.jpg

2. Verhoogde productie en tijdbesparing van de tandtechnicus

Door gebruik te maken van een 3D printer wordt de efficiëntie in de productie aanzienlijk verhoogd. Je besteedt de ‘arbeid’ immers uit aan een machine. Zo kan de tandtechnicus tijdens het printen van de machine andere taken verrichten. Wat zorgt voor een hogere productie van de tandtechnicus.

Een bijkomend voordeel is dat alle werkmodellen digitaal worden opgeslagen. Deze methode heeft dan ook logistieke voordelen. Denk aan het gemak voor het bestellen, aanpassen en opslaan van werkmodellen. De opslag van deze digitale modellen is bovendien ongelimiteerd en onderhoudsvrij.

Orthodontie 3D Printen.jpg

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

3. Snelle ROI voor iedere tandtechnisch laboratorium of tandartskliniek

De 3D printer en materialen van Formlabs voor de tandheelkunde en tandtechniek zijn speciaal ontwikkeld op basis van de behoeftes in deze markt. Zo is er een sterke combinatie tussen snelheid en nauwkeurigheid en heb je altijd de beschikking over je materialen. De eenvoud in gebruik, de mogelijkheden en de prijs van het materiaal, zorgen ervoor dat een investering in 3D printers snel wordt terugverdiend. 

Boorgidsen-3D-printen.jpg

3D geprint kunstgebit

Wederom zullen de grenzen van digitale tandheelkunde verschuiven, zo zal het op zeer korte termijn mogelijk zijn om kunstgebitten te creëren met de Formlabs Form2. Op dit moment zijn Formlabs en geselecteerde partners bezig met klinische studies en de benodigde certificeringen om dit mogelijk te maken. Naar verwachting zullen in de winter van 2017/2018 nieuwe materialen uitgebracht worden die dit mogelijk maken.

Speciaal tandheelkundig 3D materiaal

De Formlabs 3D printers werken momenteel nog met drie speciaal ontworpen materialen voor tandheelkundige en orthodontische modellen met elk hun eigen voordelen en toepassing. 

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3d printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3d printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant