Toepassingen 3D printers | 5 min Leestijd

De vijf belangrijkste toepassingen van 3D printing

Dennie Rijk
12-07-18
 

Het integreren van een desktop 3D printer in uw werkwijze kan indrukwekkende resultaten opleveren. Zo kunt u concepten en prototypen binnen enkele uren printen, en snel en goedkoop meerdere iteraties maken. Bovendien kunt u met een fysiek model op heldere wijze complexe ideeën overbrengen aan teamleden en klanten. Geen wonder dat steeds meer industrieën gebruik maken van 3D printen.

Lees in deze blog op welke vijf manieren 3D printing de productiviteit van bedrijven verhoogt, doorlooptijden verkort en voorziet in technologische voorsprong.

3D printed prototype iterations

1. Productontwikkeling versnellen met 3D printing

Het is essentieel om uw nieuwe product zo snel mogelijk op de markt te brengen. Gehaast werk kan echter leiden tot fouten of producten die niet aansluiten bij de verwachting van klanten. Met een 3D printer kunt u iteraties op een snelle en betaalbare manier testen, designs tussentijds aanpassen zonder hoge kosten en uw product finetunen in een kwestie van uren in plaats van weken.

3D printed and metal prototypes

Voordelen zijn onder andere:

 • Betere besluitvorming: 3D print een reeks concepten en selecteer het beste ontwerp in een vroeg ontwerpstadium.
 • Controleer grootte en vorm: het 3D printen van een basismodel helpt om de vorm, grootte en onderlinge verhoudingen te beoordelen.
 • Functional prototyping: test prototypes in reële condities en controleer de functionaliteit, pasvorm en maakbaarheid van uw ontwerpen.
 • Controleren van lay-out: het uiterlijk van het ontwerp kan eenvoudig worden beoordeeld door ontwerpers, fabrikanten en klanten.

3D printed wheel protector Volkswagen Autoeuropa 

2. Productieprocessen ondersteunen met 3D printing

Een effectief productieproces is van vitaal belang voor ondernemingen. Want voor veel bedrijven geldt immers het aloude gezegde: tijd is geld. Met 3D printen is het eenvoudig om mallen, armaturen en andere tools in een korte tijdspanne te produceren. Dit resulteert in minder variatie tijdens montage en installatie, sneller en beter geconfigureerde machines en een soepeler productieproces.  

3D printed tool organizer

Het ondersteunen van uw productieproces met 3D printing leidt tot:

 • Waarborgen van kwaliteit: test de kwaliteit en nauwkeurigheid van geproduceerde onderdelen met precieze meetinstrumenten.
 • Tools on demand: wanneer mallen, armaturen of andere tools vereist zijn, kunt u deze snel 3D printen voor een gestroomlijnd productieproces.
 • Organiseren van de werkplek: op maat gemaakte oplossingen voor het organiseren van de werkruimte zijn snel en goedkoop te printen.
 • Maatwerk mallen en patronen: creëer eenvoudig low-run spuitgietmatrijzen of steunmallen. Door 3D printing oplossingen te integreren in uw workflow versnelt u het productieproces.

3D printed beskpoke functional part

 

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

3. Eindonderdelen produceren met 3D printing

Ook voor het produceren van eindonderdelen in kleine oplage is 3D printing uitermate geschikt. Zo biedt 3D printing meer flexibiliteit voor bedrijven doordat kleine partijen van onderdelen worden geprint zonder de risico’s, kosten en minimumaantallen die passen bij reguliere productietechnieken. Ook kunnen onderdelen direct op locatie worden geprint terwijl de klant wacht.

small batch 3D printing production

Het 3D printen van eindonderdelen leidt tot de volgende mogelijkheden:

 • Creëren van op maat gemaakte onderdelen: dankzij het gebruik van de bekende Fused Filament Fabrication (FFF of FDM) techniek kunt u met Ultimaker 3D printers voordelig onderdelen op maat printen voor eenmalige projecten.
 • Vervangende onderdelen printen: wees nooit meer afhankelijk van leveranciers en voorkom moeilijke inkoopprocessen. Met een in-house 3D print oplossing maakt u zelf eenvoudig vervangende onderdelen.
 • Kleine batches produceren: kleine series kunnen goedkoop en eenvoudig worden gemaakt, zonder de risico's die gepaard gaan met productie in grotere hoeveelheden.
 • Decentrale productie: voorzie klanten van de producten die ze wensen door deze op locatie te printen.

3D printed context study architecture

4. 3D toepassingen voor de architectuur

Het overbrengen van complexe architectonische concepten naar klanten kan een uitdaging zijn. Met 3D printen kunnen echter vroege ontwerpen worden geëvalueerd, ingewikkelde ideeën gecommuniceerd en in het oog springende concepten eenvoudig worden getoond. Het maken van modellen kost dagen in plaats van maanden, en zelfs de meest complexe geometrieën kunnen worden geprint. Zo wordt de architect uitgedaagd nog creatievere concepten te creëren.  

3D printed architecture concept models

Voordelen zijn onder andere:

 • Eenvoudige productie van conceptmodellen: basis ontwerpen kunnen snel worden geprint om in een vroeg stadium de juiste ontwerprichting te bepalen.
 • Massing studies: architecten kunnen gebouwen beoordelen in hun omgeving en vervolgens opschalen met modulaire 3D geprinte onderdelen.
 • Heldere presentaties: 3D geprinte schaalmodellen zorgen voor een heldere en indrukwekkende presentatie voor klanten.

3D print medical model

5. Medische 3D toepassingen

3D geprinte modellen kunnen ingezet worden om scans van patiënten tot leven te wekken. Zo kunnen medische professionals precies bepalen wat nodig is om operaties uit te voeren. Het resultaat? Patiënten hoeven minder lang onder narcose te worden gebracht en de kosten van operaties neemt af.   

3D print model patient communication

Deze persoonlijke aanpak van gezondheidszorg leidt bovendien tot:

 • Betere voorbereiding van chirurgische ingrepen: met behulp van 3D modellen kunnen chirurgen zich beter voorbereiden op operaties, waardoor het slagingspercentage van operaties hoger is.

 • Betere communicatie met patiënten: door aan de hand van een 3D model de ingreep uit te leggen, begrijpen patiënten beter wat de operatie inhoudt.

 • Medische instrumenten 3D printen: apparaten en instrumenten voor onderzoek of behandeling kunnen snel en eenvoudig worden getest en ontwikkeld.

 • Realistische klinische opleiding: met behulp van 3D geprinte anatomische modellen ontwikkelen studenten een beter begrip van anatomie en chirurgische ingrepen.

Benieuwd naar de voordelen van 3D printing voor uw onderneming?

Wij laten het u graag zien in een persoonlijk gesprek. Kom langs voor een vrijblijvend 1-op-1 adviesgesprek in onze showroom.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant