3D printen, Ultimaker | 5 min Leestijd

4 tips om thuis productief te blijven dankzij 3D printers

Dennie Rijk
18-03-20

Mogelijk moeten collega’s en jij de komende weken thuis werken. Geen probleem als je alleen een laptop en internet nodig hebt. Wel lastig als je werk fysieke hulpmiddelen vereist. We delen vier tips om thuis productief te blijven dankzij 3D printers.

1. Printjobs beheren op afstand

Met de online dashboards van Formlabs Preform en Ultimaker Cura kun je eenvoudig 3D-printers, materialen en teams beheren, zelfs op afstand. Wanneer je bijvoorbeeld veel printtaken hebt, kun je de wachtrij optimaliseren om gedurende de dag korte printtaken te maken of om printjobs in hetzelfde materiaal achter elkaar uit te voeren. De verschillende dashboards bevatten tools om eenvoudig rechten te beheren en printtaken  online te kunnen volgen. Ook is het mogelijk om een melding per sms of e-mail te ontvangen als de printtaak gereed is of om deze te volgen per camera.

Er moet nog steeds iemand de 3D-printer(s) van jouw bedrijf fysiek beheren, maar de rest van het team kan thuis blijven en contact vermijden om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen.

Ultimaker CuraUltimaker Cura

 

Formlabs preform

Formlabs Preform

2. Thuis 3D printen

In tegenstelling tot veel andere tools voor prototyping en productie, of zelfs grootformaat 3D-printers, hebben de 3D printers van Formlabs en Ultimaker een compact formaat en geen speciale omgevingsvereisten. Dit maakt ze uitermate geschikt voor gebruik thuis.

Als de meerderheid van de medewerkers thuis moet werken, kunnen deze aangemoedigd worden om een 3D-printer mee naar huis te nemen om productief te blijven. Layertec kan desgewenst materialen op elk adres in de Benelux leveren.

Advies nodig?

We helpen je graag!

Contact opnemen

Belangrijk! Vanwege de COVID-19-pandemie is er in sommige regio's mogelijk een tekort aan isopropylalcohol (IPA). Voor niet-biocompatibele toepassingen adviseren we in deze gevallen PGME (propyleenglycolmonomethylether) te gebruiken. 

3. Samenwerken aan fysieke onderdelen en prototypes met gescheiden teams

Met meerdere 3D-printers kunnen teams op gescheiden locaties effectiever samenwerken. Door dezelfde 3D-printers en materialen te gebruiken, kunnen dezelfde prototypes op meerdere locaties gemaakt worden om direct besproken te worden zonder fysiek samen te komen. Zo kan ook een ontwerp direct in de productie of op andere locaties getest worden en direct naar wens aangepast worden door de ontwerper. 

Deze gestroomlijnde aanpak maakt gebruik van digitale productiemogelijkheden en maakt naadloze samenwerking en de snelle iteratie van ontwerpen zelfs op verschillende continenten mogelijk. Ongeacht de afstand kan het elk team helpen die nu tijdelijk niet op dezelfde locatie kan werken.

4. Bespaar tijd en verminder afhankelijkheid aan leveranciers

Zelfs als je niet van plan bent om vanuit huis te werken of printers niet op kantoor te halen, kan het hebben van in-house 3D-printers veerkracht geven aan de interne processen in onzekere tijden. Je krijgt zelf de controle over het fabricageproces en vermindert de afhankelijkheid van een toeleverancier die wellicht moeite heeft om je onderdelen te verschepen. Onze 3D-printers kunnen worden gebruikt om prototypes, gereedschappen, vervangende onderdelen en andere toepassingen te maken, in veel gevallen 80-90% sneller dan bij uitbesteding. En dat in tijden zonder wijdverbreide supply chain-problemen en gesloten faciliteiten.

We helpen je graag

Bij Layertec hebben we inmiddels jarenlange ervaring bij het succesvol implementeren van 3D printen binnen een afdeling of bedrijf. We adviseren over de juiste machines, materialen en training. Veelal is het mogelijk om binnen 2-3 dagen een printer operationeel te laten zijn met getrainde medewerkers. Vertel ons jouw uitdaging en we vinden samen de juiste oplossing!

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk

Wellicht ook interessant