3D metaalprinten, Desktop Metal | 5 min Leestijd

Hogere inkomsten en lagere kosten met metaalprinten

Dennie Rijk
21-06-22

De derde van een driedelige serie waarin de voordelen, prestaties en kostenbesparingen van het Shop System worden onderzocht.

Het Shop System is 's werelds eerste binder jetting systeem voor metaalbinders, speciaal ontworpen voor machinewerkplaatsen. Dit systeem kan complexe metalen onderdelen printen met de voordelen die standaard machinewerkplaatsen verwachten: een ongeëvenaarde productiviteit met een superieure printkwaliteit, waarbij de toegankelijkheid tijdens het gehele proces op een hoog niveau blijft.

Naast proces- en productinnovaties, uitzonderlijke productiviteit, printkwaliteit en betrouwbaarheid, biedt het Shop System nog een ander belangrijk voordeel, namelijk de mogelijkheid om zowel de kosten te verlagen als de inkomsten te verhogen.

De ongeëvenaarde productiviteit van het Shop System maakt het mogelijk om kosten per onderdeel te realiseren die concurrerend zijn met conventionele productiemethoden zoals gieten en smeden. Zo wordt het systeem een rendabele optie voor de productie van metalen onderdelen voor eindgebruik in velerlei industrieën en toepassingen. In deze blog vertellen wij je hier meer over.

Gereduceerde kosten door 3D metaalprinten

Omdat 3D-printen in metaal geen gereedschap vergt, hoeven fabrikanten de afschrijving van gereedschap niet door te berekenen in de kosten van het onderdeel. Voor grote hoeveelheden onderdelen leidt dit tot aanzienlijke besparingen per onderdeel, aangezien de gereedschapskosten vaak tot tienduizenden euro’s kunnen oplopen.

Hoewel bij machinale bewerking soms fors minder in gereedschap hoeft te worden geïnvesteerd, levert 3D metaalprinten toch een kostenbesparing op doordat er minder slijtage optreedt aan snijgereedschap. Bovendien bespaart je op arbeidskosten doordat er slechts een minimale inspanning nodig is van een operator.

Het printen vermindert ook het aantal productiestappen substantieel door onderdelen laag voor laag op te bouwen. Dit in tegenstelling tot verspanen, waar voor verschillende onderdelen meerdere machines en oriëntaties nodig kunnen zijn.

Ook kunnen hele constructies in slechts één tot twee uur worden opgezet, ongeacht het aantal onderdelen en de complexiteit. Het opspannen van elk te verspanen onderdeel moet daarentegen zorgvuldig worden overwogen en uitgevoerd, een proces dat uren vergt voor elke unieke geometrie.

Hogere inkomsten met 3D metaalprinten

Door het mogelijk te maken onderdelen te produceren met eigenschappen die tot voor kort onbereikbaar waren en onderdelen met verschillende geometrieën in serie te produceren, kan het Shop System machinewerkplaatsen helpen om nieuwe opdrachten binnen te halen en nieuwe inkomstenbronnen te ontsluiten.

Het systeem maakt het voor gebruikers ook gemakkelijk om snel en betrouwbaar de kosten van onderdelen te voorspellen en offertes te maken, waardoor werkplaatsen meer opdrachten kunnen binnenhalen.

Als er eenmaal orders binnenkomen, verkort het Shop System de doorlooptijden voor veel onderdelen aanzienlijk. Het printen kan vrijwel onmiddellijk beginnen en honderden onderdelen kunnen 's nachts worden geproduceerd, zodat de 3D-printers onderdelen in slechts enkele dagen aan klanten kunnen uitleveren en capaciteit kunnen vrijmaken voor nieuwe opdrachten.

Het elimineren van gereedschap en de mogelijkheid om gelijktijdig opdrachten te printen voor meerdere klanten in één enkele build maakt kleine en middelgrote opdrachten ook economischer. Zo kunnen fabrikanten van poedermetaal kleinere opdrachten aanbieden aan klanten tegen veel lagere kosten per onderdeel en kortere doorlooptijden. Dit betekent dat de kosten per onderdeel hetzelfde blijven, of je nu 1 of 1.000 onderdelen print.

Meer weten over deze 3D metaalprinter?

Ontdek Desktop Metal Shop System.

Lees hier meer

Voorbeelden van onderdelen

Veiligheidsgordelmechaniek

3D metaalprinten

 • Omvang (mm): 36 x 35 x 3,5 mm
 • Kosten/onderdeel: €3,96
 • Onderdelen/build: 684
 • Onderdelen/week: 5.376

Kostprijsberekening en doorvoer voor 16L Shop System zonder setters

Deze uitgaande katrol is een essentieel onderdeel van het oprolmechanisme in een autogordel.

Het onderdeel heeft een ondersneden radiale groef die, indien niet geprint, geavanceerde schuifmechanismen tijdens het pers-en-sinterproces vereisen. Door met het Shop System te printen, worden de kosten en de complexiteit van complexe pers- en sintergereedschappen vermeden.  

Adapter

3D metaalprinten

 • Omvang: 40 x 40 x 15 mm
 • Kosten/onderdeel: €12,44
 • Onderdelen/build: 293
 • Onderdelen/week:1.928

Kostprijsberekening en doorvoer voor 16L Shop System zonder setters

Deze adapter wordt gebruikt om een gyrosensor op zijn plaats te houden in een roterend machineonderdeel.

Om de eigenschappen van dit onderdeel met meerdere werkvlakken met conventionele productiemethoden te kunnen maken, vereist een uitgebreide machinale bewerkingsstrategie, evenals meerdere inspanningen met meerdere oriëntaties.

De ontwerper hoefde deze adapters slechts in een kleine oplage (≈1.000 stuks) te produceren. Door het lage productievolume van dit onderdeel is het economisch niet te rechtvaardigen om geld uit te geven aan permanente opspansystemen of matrijzen voor metaalspuitgieten. Met het Shop Systeem zouden alle onderdelen in ongeveer een week kunnen worden geproduceerd door 3D printing.

Down Hole Tool Slip (boorgatwig)

3D metaalprinten

 • Omvang: 57 x 23 x 82 mm
 • Kosten/onderdeel: €58,43
 • Onderdelen/build: 57
 • Onderdelen/week: 418

Kostprijsberekening en doorvoer voor 16L Shop System zonder setters

Dit onderdeel zorgt voor een op wrijving gebaseerde fixatie tussen een packer en een reeds bestaande pijp tijdens de oliewinning.

Bij dit verbruiksartikel dat verloren gaat nadat het pompen is voltooid, is het van essentieel belang om de prijs en de doorlooptijd voor dit onderdeel zo laag mogelijk te houden. Met het Shop System kan dit onderdeel worden vervaardigd met een kortere doorlooptijd en tegen lagere kosten dan bij conventionele productie.

Omdat het systeem geen gereedschap nodig heeft, kan het ontwerp gemakkelijk worden aangepast aan verschillende pompscenario's. Men hoeft alleen het CAD-bestand aan te passen en het te laten printen.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant