Ultimaker, | 5 min Leestijd

Ultimaker S3 - de nieuwste aanwinst binnen de S-line 3D printers

Dennie Rijk
28-11-19

Er wordt vaak gezegd: "Groter is beter", maar met de nieuwe Ultimaker S3 is dat niet zo. De nieuwe Ultimaker S3 maakt het mogelijk om met een kleine footprint hoogwaardige composieten te printen tegen een kleine investering.

De krachtige printer zit boordevol met nieuwe Ultimaker-technologieën en is enorm gebruiksvriendelijk. Het resultaat? Het is de meest kosteneffectieve manier voor bedrijven om aan in-house 3D-printen te beginnen of uit te breiden.

S3-animation_Full (2)

 

Betrouwbaarheid

Om opgenomen te worden in de S-lijn 3D printers, had de Ultimaker S3 veel waar te maken. Zijn grote broer, de Ultimaker S5, is nog geen 2 jaar oud maar heeft al meerdere prijzen gewonnen en wordt dagelijks gebruikt door duizenden ingenieurs en ontwerpers over de hele wereld - voor het creëren van functionele prototypes, productiehulpmiddelen en onderdelen voor eindgebruik. Als internationale organisaties een turn-key 3D-printervaring nodig hebben met bijna onbeperkte materiaalkeuze, kiezen ze voor de Ultimaker S5.

Maar wat als je bedrijf geen wereldberoemd merk is met een bijpassend R&D-budget? Wat als je werkplek alleen ruimte heeft voor een kleine 3D printer? Of wat als dit de eerste keer is dat je 3D printen overweegt en je een robuuste machine nodig hebt die gemakkelijk te gebruiken is? Dan is de Ultimaker S3 iets voor jou.

Ultimaker heeft de beste functionaliteiten van de Ultimaker S5 gebruikt en gecombineerd in een kleinere, goedkopere printer. De Ultimaker S3 heeft een printkop met twee extruders (verwisselbare printcores) en print dezelfde hoogwaardige composieten en kunststoffen, met eenzelfde betrouwbaarheid en gebruiksgemak als de S5 - alleen met een kleiner bouwvolume (230 x 190 x 200 mm).

Bekijk alle specificaties van de Ultimaker S3

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Hoge prestaties

Elk detail van de Ultimaker S3 is zo ontworpen en gemaakt om de S-line printkwaliteit te leveren die je zou verwachten. In de Ultimaker S3 vind je het volgende:

 • Versterkte toevoerwielen van gecoat, gehard staal. Deze maken slijtvast 3D-printen mogelijk voor zeer sterke onderdelen door glas- of koolstofvezelcomposieten te gebruiken (in combinatie met de Ultimaker-printkop CC Red).
 • Dubbele sensoren voor filamenttoevoer die je printsucces verhogen. Als er geen filament meer beschikbaar is, wordt de print automatisch gepauzeerd en verschijnt er een melding dat er een nieuwe spoel benodigd is.
 • Geavanceerde actieve kalibratie die zorgt voor gemakkelijke en betrouwbare hechting op de eerste laag. Start een printtaak en ga door met je eigen werk; de Ultimaker S3 ontzorgt dankzij semi-automatische leveling van het bouwoppervlak bij het begin van elke taak.
 • Zeer nauwkeurige stepper motoren die rechtstreeks van de Ultimaker S5 zijn gekopieerd. Deze uiterst nauwkeurige motoren zijn stiller dan bij de Ultimaker 3 en zorgen voor een hogere betrouwbaarheid om daarmee consistent 3D prints van hoge kwaliteit te leveren.

Bovendien is de Ultimaker S3 verder geoptimaliseerd zodat alle componenten goed samenwerken voor de beste 3D printervaring. In het bijzonder zijn de volgende aspecten relevant:

 • Een stabiel printerframe vermindert kleine trillingen (of geluiden) tijdens het printen waardoor de algehele printkwaliteit verbetert.
 • Eén glazen deur met een magnetische vergrendeling biedt een meer gecontroleerde bouwomgeving en vermindert het risico van kromtrekken of het loskomen van de lagen onderling.
 • Geoptimaliseerd intern ontwerp waardoor beide dubbele extruders het hele bouwgebied kunnen bereiken en een hoog bouwvolume kunnen waarmaken.
 • Interne voeding betekent dat er geen ruimte nodig is voor een extra adapter. Het zorgt ook voor een eenvoudig installatieproces van alle S-line 3D-printers

Naadloze integratie met je processen

Elk aspect van het werken met de Ultimaker S3 is snel en gemakkelijk gemaakt. Door een naadloze overdracht tussen software en hardware, is uitbesteding niet meer nodig en krijg je een end-to-end oplossing die eenvoudig integreert met je interne processen. Volg simpelweg de onderstaande stappen.

 1. Exporteer je voltooide CAD-model, bijvoorbeeld vanuit SOLIDWORKS, met één klik naar Ultimaker Cura dankzij downloadbare plug-ins.
 2. Selecteer je Ultimaker S3-printer en het gewenste materiaal.
 3. Bevestig de schaal, oriëntatie en positie van je model op de bouwplaat.
 4. Verdeel het model in lagen en bereid het voor op 3D printen.
 5. Stuur het bestand naar de Ultimaker S3 via Ultimaker Cloud, LAN, Wi-Fi of USB-drive en begin met printen.

Als één 3D printer niet aan je productie-eisen voldoet, kan je eenvoudig opschalen en de eigen installatie optimaliseren met Ultimaker Connect. Deze gratis printerbeheersoftware zal vervolgens een centrale wachtrij met printtaken gebruiken om al je Ultimaker 3D-printers aan te sturen.

Vooraf gedefinieerde printinstellingen en bekroonde touch-interface

De grootste tijdsbesparing hebben we nog niet eens genoemd: vooraf gedefinieerde printinstellingen. Waar bij sommige 3D printers het succes met trial and error wordt bereikt (hier een wanddikte aanpassen, daar de supportstructuur veranderen… en hopen op een goede uitkomst), biedt de Ultimaker S3 flexibiliteit om te kiezen uit het grootste assortiment 3D printmaterialen in de markt. Ultimaker Cura zorgt er vervolgens automatisch voor dat de juiste printinstellingen – reeds getest en geoptimaliseerd – worden toegepast voor de beste printresultaten.

Dat is goed nieuws voor drukke ontwerpers en ingenieurs, die nu meer tijd kunnen besteden belangrijkere taken en projecten.

De Ultimaker S3 beschikt ook over hetzelfde 4,7-inch touchscreen als de Ultimaker S5. Deze intuïtieve touch-interface heeft een 2019 iF Design Award gewonnen voor gebruiksvriendelijkheid. Stapsgewijs wordt je door alle processen van installatie, navigatie en onderhoud geleid.

Meer informatie

Je krijgt nu meer waar voor je geld dan ooit te voren. De lage jaarlijkse kosten maakt de Ultimaker S3 tot een betaalbare printer voor professioneel 3D-printen, waarmee je snel een positieve ROI kunt realiseren.

De Ultimaker S3 is vandaag beschikbaar. Kijk op onze productpagina voor meer informatie of ga direct naar de webshop.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3d printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3d printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant