3D metaalprinten, Desktop Metal, DfAM | 5 min Leestijd

Tot in de kleinste details ontwerpen en 3D printen met DfAM

Dennie Rijk
27-05-21

Wist je dat je met Design for Additive Manufacturing (DfAM) en 3D printen de fijnste details kunt toevoegen aan metalen onderdelen? Het is echt de nieuwste en handigste manier. Sterker nog, het is gewoon niet mogelijk of ontzettend prijzig met behulp van traditionele productiemethoden.

Het bewerken van zeer kleine onderdelen is bijvoorbeeld ontzettend lastig; onder meer omdat deze onderdelen de neiging hebben om te bewegen, tenzij ze worden ondersteund tijdens het snijden. Hiervoor moet je vaak weer gespecialiseerde ondersteunende onderdelen maken. Dat is duur en tijdrovend. Om die reden worden er vaak geen fijne details toegevoegd aan het ontwerp. 

In deze blog laten we zien hoe bedrijven met DfAM én 3D printen met de printoplossingen van Desktop Metal zeer complexe en uiterst fijne details kunnen toevoegen aan hun ontwerpen. Zonder ondersteuning van het model tijdens het productieproces!

 

Voorbeelden van onderdelen met fijne details

O-ring end-effector

Deze kleine end-effector wordt gebruikt om een O-ring op een hydraulische fitting te installeren. Omdat er maar een klein aantal van deze end-effectoren nodig waren, was Studio System™ van Desktop Metal de beste keuze om ze te produceren. Kleine, gedetailleerde onderdelen zoals deze vereisen doorgaans dure CNC bewerkingen. Daarnaast heb je te maken met langere doorlooptijden, omdat er ook complexe ondersteunende onderdelen moeten worden gemaakt.

O-ring end-effectorDankzij de hoge resolutie printkop (van 250 μm) van het Studio System, kunnen fabrikanten kleine onderdelen printen met fijne details, die anders niet of nauwelijks te maken zijn.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Bril scharnier

Dit beweegbare bril scharnier bestaat uit twee onderdelen, die je moet assembleren tot één scharnier. Het scharnier heeft zeer fijne details en moet erg precies worden geproduceerd zodat het goed functioneert.

Bril scharnier

Tondeuse-mesje

Voor de productie van dit tondeuse-blad op de traditionele manier, bijvoorbeeld stansen of metaalspuitgieten, heb je duur gereedschap nodig. De fijne details van de tanden van het mesje correct produceren, vereist duur en nauwkeurig gereedschap. Dit kost veel tijd en er is ook sprake van een langere doorlooptijd.

Tondeuse mesje

Door massaproductie van het mesje met het Shop System van Desktop Metal op te pakken, heb je geen tooling kosten. Bovendien profiteer je van een veel kortere doorlooptijd.

Ook handig: Additive Manufacturing maakt zelfs real-time aanpassingen aan het product mogelijk! Hierdoor kunnen de mesjes uiterst snel op maat worden gemaakt, mocht dat nodig zijn.

 

Ring die het deksel of de wijzerplaat van een horloge op zijn plaats houdt

Bij horloges moet er voor elk model en elke maat met apart gereedschap worden geproduceerd. Deze werkwijze is essentieel voor het vasthouden van precisie horloge-onderdelen. Maar hierdoor wordt het vervaardigen van kleinere, op maat gemaakte horloges praktisch onbetaalbaar.

Horloge ring

Zet je het Shop System in, dan heb je geen gereedschap nodig. Het gevolg is dat je veel lagere productiekosten hebt. Horlogemakers kunnen nu dus onderdelen veel goedkoper, op maat én on demand maken.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant