Lumenium LLC is een startup uit Virginia die innovatieve verbrandingsmotoren ontwikkelt. Omdat het bedrijf momenteel een inhouse CNC machine en wire electrical discharge machining (EDM) gebruikt voor de productie van prototypes, is dat een relatief bewerkelijk en kostbaar proces. Daarom ging het bedrijf op zoek naar een snellere en voordeligere wijze om prototypes te ontwikkelen: 3D metaalprinten.

Built-Rite Tool & Die is een matrijsfabrikant en ontwerpbureau in Massachusetts, dat gespecialiseerd is in het produceren van zeer nauwkeurige matrijzen. Uitdagingen voor de productie van deze matrijzen zijn onder meer de hoge kosten voor nabewerking, lange doorlooptijden en complexe ontwerpen van componenten voor de matrijzen. En ook de druk door concurrentie neemt toe: buitenlandse matrijsproducenten bieden vaak lagere prijzen terwijl binnenlandse productontwikkelingsbedrijven snelle doorlooptijden voor kleinschalige productie realiseren. Voldoende reden voor Built-Rite om het mogelijk zeer interessante 3D metaalprinten met Desktop Metal Studio System te testen.

 

Het printen in 3D brengt de voordelen van digitaal ontwerpen in 3D naar de productiefase. Ook voor tandtechnische laboratoria is het mogelijk om snel en nauwkeurig kronen, bruggen, mallen en orthodontische hulpmiddelen te produceren door gebruik te maken van technieken zoals scannen en 3D printen. In deze blog behandelen we drie belangrijke voordelen om te starten met het 3D printen van tandheelkundige en orthodontische werkmodellen.

Als u in het bezit bent van een 3D-productiesysteem of u overweegt om een 3D printer aan te schaffen, dan is het goed om te begrijpen wat belangrijk is voor uw toepassing. Zo speelt de resolutie een essentiële rol in de productie van een 3D printer. In dit artikel leggen we uit wat de rol van resolutie is en waar u op moet letten voor de gewenste productie van uw onderdelen.

De Fused Deposition Modeling (FDM) techniek is uitgevonden door Stratasys en print modellen, prototypes en onderdelen in professionele kwaliteit door gebruikt te maken van ‘production-grade’ thermoplastics. Het is niet alleen een makkelijk te gebruiken en betrouwbare techniek maar ook een schone techniek en daardoor ideaal voor kantooromgevingen. Leer meer over deze 3D print techniek met onderstaande antwoorden op veel gestelde vragen.

Globaal zijn er twee soorten prototypes te onderscheiden; conceptmodellen en functionele prototypes. Waar het bij een conceptmodel voornamelijk om het uiterlijk en gevoel bij een product gaat (form), gaat het bij functionele prototypes voornamelijk om de functie en pasvorm van het model (fit en function). De overeenkomst tussen beide soorten prototypes is de noodzaak voor nauwkeurige en betrouwbare modellen. Door de verscheidenheid aan materialen met ieder hun eigenschappen zijn zowel de FDM als de Polyjet 3D printers beide zeer geschikt voor het maken van diverse soorten prototypes en modellen.

Net zoals bij 2D printen bestaan er verschillende 3D printtechnieken. Elke techniek heeft haar voor- en nadelen. Hierdoor is een 3D printtechniek meer of minder geschikt voor een bepaalde toepassing. Een 3D printer heeft haar toepassingsgebied met name in het ontwerp en designproces. Maar het toepassingsgebied verschuift momenteel ook naar productie en eindproducten. Zowel de FDM als Polyjet 3D printers zijn erg geschikt om in vroeg in het ontwerpproces snel tot goede inzichten te komen.