Samenstellingen zonder assembleren

Samenstellingen van onderdelen verminderen tot een paar of zelfs één onderdeel. Het is mogelijk met 3D metaalprinten in combinatie met Design for Additive Manufacturing (DfAM). Ingenieurs en ontwerpers kunnen dankzij deze werkwijze ingenieuze onderdelen ontwerpen die met produceren op de ‘gewone’, conventionele manier te duur zijn of veel te veel tijd kosten. Denk aan diverse typen schroeven, scharnieren, aanspuitnozzles, kettingen en tandwielen.

Je heb met 3D printen gewoon veel meer vormvrijheid, mits je natuurlijk ontwerpt met DfAM. Daarnaast zijn er minder of geen tijdrovende assemblagestappen nodig en vaak zijn er geen zwakke plekken meer in een onderdeel.

En omdat de 3D geprinte onderdelen helemaal zijn ontworpen op basis van hun specifieke toepassing presteren dit soort geconsolideerde samenstellingen vaak beter dan hun conventionele tegenhangers. Het kan zelfs leiden tot een lager brandstofgebruik, langer mee gaan van het onderdeel en dus minder onderhoud.

Andere voordelen van het consolideren van meerdere onderdelen zijn geld besparen omdat je minder afval hebt, het maken van lichtgewicht onderdelen omdat je geen schroeven en andere bevestigingsmiddelen meer nodig hebt. Verder profiteer je van een vereenvoudigde stuklijst (BOM) en montageprocedures.

Kortom, assemblage-consolidatie kan de efficiëntie van je productie aanzienlijk verhogen.

Voorbeelden van assemblage-consolidatie

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden waarbij gebruik is gemaakt van de combinatie DfAM en 3D metaalprinten met een printoplossing van Desktop Metal. Stuk voor stuk blinken ze uit in assemblage-consolidatie.

Rolschroef

Deze rolschroef maakt deel uit van een lineaire actuator die wordt gebruikt om stuurkleppen in een stoomkrachtcentrale te openen en te sluiten.

RolschroefTraditioneel maak je dit onderdeel door de draden op een draaibank te snijden. Een lastig en tijdrovend karwei. Vervolgens moet je de tandwielen ook nog aan beide uiteinden van de schroef monteren met stelschroeven en lijm.

Door dit onderdeel te 3D printen kan de rolschroef worden geconsolideerd tot een enkel onderdeel. Dat is een veel snellere en goedkopere productiemethode.

Met behulp van het Studio System™ van Desktop Metal worden eerst prototypes gemaakt voor functioneel testen. Daarna kun je grotere volumes produceren met het Shop System™ van Desktop Metal.