3D metaalprinten, Desktop Metal, DfAM | 5 min Leestijd

Interne functies en kanalen 3D printen met DfAM

Dennie Rijk
20-04-21

3D printen is dé manier geworden waarop metalen onderdelen worden gemaakt. Het ontwerpen voor 3D printen noem je ook wel “Design for Additive Manufacturing” (DfAM). Het geeft je veel ontwerpvrijheid en daarmee voordelen ten opzichte van traditionele methodes.

Bij sommige 3D-geprinte onderdelen zit het grootste voordeel niet aan de buitenkant maar aan de binnenkant. Met DfAM kun je namelijk complexe interne functies creëren, zoals conforme koelkanalen. Zo kan je onderdelen produceren die onmogelijk zijn voor conventionele fabricagetechnieken.

 

4 voorbeelden van DfAM ontwerpen

Mal voor astma-inhalator

Deze mal wordt gebruikt voor het kunststof spuitgieten van mondstukken op astma-inhalatoren. Bij het spuitgieten van een onderdeel, moet je er rekening mee houden dat koeling zo’n 95% van de cyclustijd inneemt. Door een koelkanaal toe te voegen dat het oppervlak van het inzetstuk nauw volgt, wordt de warmteoverdracht aanzienlijk verhoogd. Hierdoor kun je het onderdeel sneller koelen. Dit scheelt je 40% van de cyclustijd.

Blog_Astma inhalator

Vanwege het harde plastic dat wordt geïnjecteerd, is deze mal geprint in H13-gereedschapsstaal. Dit zorgt voor een aanzienlijk hogere slijtvastheid. Door de mal te printen tot een bijna netvormige vorm, is de vereiste CNC-bewerking met 95% verminderd. Het enige dat dan nog noodzakelijk is, is het bijwerken van kritische oppervlakken na het sinteren.

Dit alles leidt tot een flinke kostenbesparing bij het produceren van dit onderdeel, zelfs in vergelijking met een versie zonder intern koelkanaal.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Spiraalvormige warmtewisselaar

Een spiraalvormige warmtewisselaar wordt gebruikt voor het continu koelen van vloeistoffen in een chemische verwerkingsinstallatie. Het onderdeel is ontworpen met een intern spiraalvormig koelkanaal in gedachten.

Blog_Spiraalvormige warmtewisselaar Dit koelkanaal versnelt de warmteoverdracht van het onderdeel aanzienlijk. Aan het ontwerp zijn ook externe én interne vinnen toegevoegd om het oppervlak dat warmte overdraagt te vergroten. Het printen van dit onderdeel in koper levert een goede thermische geleiding van de warmtewisselaar op. Dit ontwerp is niet te produceren met de traditionele technieken

Chirurgisch hulpmiddel

Dit is een tuit die wordt gebruikt tijdens een operatie. Dankzij DfAM kan dit onderdeel voor elke patiënt op maat gemaakt worden. Deze tuit heeft een intern kanaal en wordt geprint met binder jetting.

Blog_Chirurgisch hulpmiddel Wil je dit onderdeel met traditionele technieken maken, dan zou je ingewikkelde en bovendien erg kostbare tooling en klemmen moeten maken. Met 3D printen is het zeer eenvoudig en bovendien tegen een fractie van de kosten te produceren.

 

Brandstofverstuiver

Deze brandstofverstuiver wordt gebruikt voor het mengen van stoom en brandstof in een stoomketel, om een tanker op vloeibaar aardgas aan te drijven.

Blog_Brandstofverstuiver
Dankzij het Desktop Metal Studio System™ hebben de ingenieurs de conventionele verstuivers radicaal opnieuw ontworpen voor aanzienlijk betere prestaties.

Deze 3D-geprinte verstuiver heeft complexe interne kanalen en langwerpige gaten. Deze kanalen en vreemd gevormde gaten zorgen voor een drastisch betere brandstofmenging, wat leidt tot veel betere prestaties en brandstofbesparing.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant