Ultimaker | 5 min Leestijd

Soepele integratie tussen SOLIDWORKS en Ultimaker Cura

Dennie Rijk
11-06-18

Eén van de voordelen van Ultimaker Cura is de mogelijkheid voor gebruikers om de functionaliteit van de software uit te breiden om de 3D-print workflow te stroomlijnen. Gebruikers kunnen experimenteren en wijzigingen aanbrengen in Ultimaker Cura integraties om te integreren met overige software en bestanden, aangepaste menu-items toe te voegen en meer. De ontwikkeling van plug-ins staat open voor alle gebruikers, die functies aan de software kunnen toevoegen wanneer zij dat nodig achten.

Ultimaker-Cura-SOLIDWORKS

Een hulpmiddel voor ontwerpers en ontwikkelaars

Eén van de beschikbare plug-ins is de SOLIDWORKS-integratie. Deze integratie is een voorbeeld van een plug-in die een bestandsindeling uit een ander softwarepakket kan lezen. SOLIDWORKS is de marktleider op 3D CAD en wordt gebruikt door meer dan 3 miljoen gebruikers, in vrijwel elke industrie. De SOLIDWORKS-integratie biedt voor al deze gebruikers vele voordelen.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

De kloof overbruggen

Onderdelen die zijn ontworpen in SOLIDWORKS hebben eigen bestandsformaat. Ontwerpen bestaan uit onderdelen (.sldprt) die samenstellingen (.sldasm) vormen. In het verleden moest een SOLIDWORKS-ontwerp geëxporteerd worden in het .stl-formaat en ingelezen in Ultimaker Cura, waarna het op de bouwplaat kon worden geplaatst, gesliced en opnieuw kon worden geëxporteerd als een g-code om 3D geprint te worden. De SOLIDWORKS plug-in van Ultimaker Cura elimineert de noodzaak om bestanden te converteren. Na installatie voert de SOLIDWORKS plug-in twee hoofdfuncties uit:

  • Gebruikers kunnen .sldprt- of .sldasm-bestanden rechtstreeks openen in Ultimaker Cura, zoals elk ander bestand geopend zou worden. De gebruiker kan de kwaliteit van het geïmporteerde bestand selecteren, waarna het op de bouwplaat wordt geladen op dezelfde schaal en oriëntatie als in SOLIDWORKS.

Import-bestanden-Ultimaker-Cura 

  • Gebruikers kunnen een knop "Export to Ultimaker Cura" toevoegen aan de SOLIDWORKS-interface, zodat ontwerpen snel kunnen worden "gepusht" van SOLIDWORKS naar Ultimaker Cura.

Export-Ultimaker-Cura-SOLIDWORKS

Eenvoudiger itereren 

Een extra voordeel van de SOLIDWORKS plug-in is het sneller exporteren bij een iteratie.Stel dat na een eerste prototype een ontwerp moet worden gewijzigd in SOLIDWORKS. De gebruiker hoeft enkel opnieuw "Export to Ultimaker Cura" uit te voeren en het aangepaste model zal in Ultimaker Cura geopend worden. 

De volledige workflow wordt beschreven in deze screencast:

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3d printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3d printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant