Toepassingen 3D printers | 5 min

Hoe selecteer ik de juiste 3D printer?

Arnaud Kooij
17-11-16

3D printen is een zeer veelbelovende techniek om op een andere manier producten te realiseren. Producten worden gebouwd door simpel gesteld lagen te stapelen, waarmee een wereld van nieuwe toepassingen ontstaat. 3D printen krijgt in de media veel aandacht, waardoor verwachtingen ook nog eens worden opgeklopt. Veel bedrijven zijn dan ook nieuwsgierig naar 3D printen en wat het voor hen kan betekenen, maar hoe selecteer je nu de juiste 3D printer?

De zoektocht naar de juiste 3D printer

Form 2 desktop 3D printer.jpgAls leverancier van 3D printers worden wij vaak benaderd door zoekende bedrijven. Vaak benaderen ze ons met de vraag wat onze 3D printers kunnen en welke 3D printtechniek ze gebruiken. Dit is echter, wat ons betreft, niet hoe de zoektocht zou moeten beginnen. Een parallel die te trekken valt is om naar een garage te gaan en te vragen hoe hard een auto kan rijden, terwijl het dagelijks gebruik misschien voor in de stad of zelfs voor off-road gebruik is. De vraag zal dan ook andersom moeten zijn, namelijk: wat is de toepassing? Waar wilt u het voor gaan gebruiken? Op basis van deze antwoorden past vervolgens een 3D printer die hieraan het beste kan voldoen.

Inventariseer de toepassing(en)

Gezien het feit dat 3D printers letterlijk in allerlei soorten en maten komen, is het een essentiële zaak om naar de toepassing te kijken. Allereerst is het van belang in welk materiaal u wilt 3D printen. Hoe veelbelovend en geavanceerd 3D printen inmiddels ook is, 3D printers kunnen nog niet alle materialen printen. Een aantal 3D printers printen industriële kunststoffen, bijvoorbeeld ABS, en andere technieken benaderen andere materialen, zoals bij de PolyJet printtechniek. Bij sommige toepassingen zijn materiaaleigenschappen van ongeschikt belang en kunnen andere facetten een rol spelen, zoals de nauwkeurigheid en laagdikte.

Bepaal het doel

Het 3D geprinte product dient een doel in een bepaalde omstandigheid. Denk bijvoorbeeld aan een functioneel belast onderdeel in een machine of een kwalitatief zichtmodel waarbij de afwerking hoog dient te zijn. Bij andere toepassingen is juist temperatuur van belang of spelen vloeistoffen c.q. chemische omstandigheden een rol. Dit alles heeft impact op het materiaal en de techniek van de 3D printer.

Andere toepassingen eisen certificering van gebruikte materialen. Denk hierbij aan medische en tandheelkundige toepassingen maar ook voor de aerospace en voedselindustrie. Er zijn inmiddels 3D printmaterialen voorhanden die de zwaarste certificeringen doorstaan.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Bouwvolume

Uiteraard is een zeer belangrijke vraag het volume van het te printen product. Hoe groter het bouwvolume, des te duurder ook de 3D printer, dus enkel vanuit dat aspect alleen al is het goed om dit helder in kaart te hebben. Bouwvolume is ook van belang indien er meerdere producten geprint dienen te worden, bijvoorbeeld bij kleine series. Zo kan er immers meer parallel en in dezelfde batch geproduceerd worden.

Diverse toepassingen

3d geprint matrijsDe meest gebruikte toepassing voor een 3D printer is het realiseren van prototypes. Door de ontwikkeling van de techniek en de kwaliteit van producten zijn ook andere toepassingen zeer goed mogelijk en groeiende. Denk hierbij aan mallen en houders voor assemblage in de productie of 3D geprinte matrijzen die zeer geschikt zijn voor kleine series. Daarnaast worden 3D geprinte modellen ook als productie onderdeel ingezet, zelfs al in Airbus vliegtuigen.

Om het rendement van uw 3D printer hoger te maken, is het dus goed om naast uw initiële toepassing te kijken naar andere mogelijkheden voor de 3D printer.

Uitbesteden of een eigen 3D printer aanschaffen?

Wellicht bent u al lang bekend met 3D printen door bijvoorbeeld het uitbesteden aan service bureaus. Uw overweging om dan een 3D printer aan te schaffen is dan waarschijnlijk een economische. Studies laten zien dat extern geprinte modellen 5 tot 8 keer zo duur zijn als hetzelfde model zelf printen. Afhankelijk van frequentie, volume en kosten, is dan de overweging te maken om een eigen printer aan te schaffen met uiteraard bijkomende voordelen. Hierover hebben wij al eerder een blogreeks geschreven dat wellicht interessant is voor u. 

Uit alle bovenstaande punten rolt uiteindelijk een 3D printer die hier het beste aan voldoet: U heeft nu de juiste 3D printer voor uw toepassingen in beeld. Om dit alles voor u nog inzichtelijker te maken hebben wij een checklist gemaakt waarbij de belangrijkste aandachtspunten in staan bij het kiezen van de juiste 3D printer. 

Download onze checklist met 13 essentiële punten  voor het kiezen van de juiste 3D printer

Vond je dit artikel interessant?

Ontvang direct de nieuwste blogs in je mailbox. Hiervoor verwerken we je gegevens.

Arnaud Kooij

Wellicht ook interessant

Geen berichten gevonden