3D printer blog

Blijf op de hoogte en
ontdek alles over 3D printen

Ontvang onze nieuwste blogs automatisch in uw mailbox

Jan 14, 2019 12:18:23 PM

Er is weer een nieuw type resin toegevoegd aan de materialen bibliotheek van Formlabs; Elastic Resin. Elastic resin is de meest buigzame van de engineering resins, met een Shore A-waarde van 50 en een hoge reksterkte en energie-opbrengst. 

Formlabs Elastic resin

Elastic resin is de meest buigzame van de engineering resins, met een Shore A-waarde van 50 en een hoge reksterkte en elasticiteit. Onderdelen die in dit materiaal zijn geprint, zien eruit en gedragen zich als een gegoten siliconen onderdeel en zijn duurzaam genoeg om meerdere cycli te gebruiken.

Elastic Resin heeft een shore A durometer van 50, terwijl het hardere flexibele materiaal, Flexible Resin, een shore A waarde heeft van 80.

Elastomere materialen: een opkomende categorie
Typisch, zachte siliconen en urethaan onderdelen voor toepassingen zoals wearables, medische modellen, robotica en special effects rekwisieten worden veelal geproduceerd met gietmallen of spuitgietmatrijzen. 

3D print tire

Sommige zachte materialen voor 3D-printen zijn al reeds beschikbaar, maar onderdelen die in deze materialen worden geprint kunnen slechts één of twee cycli duren en bieden vaak niet het gevoel dat verwacht wordt van een "siliconenachtig" deel. Het ontwikkelen van soft stereolithography (SLA) -resin kan een uitdaging zijn. Onderdelen moeten zeer elastisch zijn, maar sterk genoeg om niet te scheuren tijdens het printen - twee eigenschappen die typisch lijnrecht tegenover elkaar staan.

slagadermodellen

8 slagadermodellen op een Form2 build-platform (afbeelding)

Elastic Resin is geschikt voor het 3D printen van zachte flexibele prototypes en modellen die ooit met matrijzenproductie geproduceerd moeten worden.

Form-2-build-platform

Form 2 build-platform (afbeelding)

Het produceren van hoogwaardige elastische materialen was ooit slechts mogelijk met kostbare industriële apparatuur, maar met betaalbare 3D-printers van industriekwaliteit zoals de Form 2 en nieuwe ontwikkelingen zoals Resin Tank LT, is het mogelijk om binnen enkele uren elastische onderdelen op de desktop te produceren.

resin-tank

Voor het printen met Elastic Resin is gebruik van de Resin Tank LT noodzakelijk (afbeelding)

Snellere doorlooptijd voor snelle productontwikkeling
Ingenieurs en productontwerpers hebben traditioneel technieken voor het maken van vormen (zoals RTV-vormgieten en spuitgieten) gebruikt om kleine series prototypedelen in siliconen te maken. Het 3D printen van deze onderdelen bespaart tijd en arbeid, waardoor snellere iteratie en kortere productontwikkelingscycli mogelijk zijn.

prototype-sillicone

Gebruik Elastic Resin om batches soft-parts van kleine tot gemiddelde grootte te maken met de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen aan het ontwerp tussen en binnen batches. Het maken van mallen kan de voorkeur verdienen voor het produceren van grotere aantallen van hetzelfde onderdeel, of voor het gebruiken van het uiteindelijke productiemateriaal tijdens latere ontwikkelingsstadia.

Meer weten over de Elastic resin?
Lees verder op de Formlabs website 

Vragen of persoonlijk advies over 3D printen?
Bij Layertec hebben wij een ruime ervaring bij het ontwerp en 3D printen voor deze toepassingen. Heeft u een toepassing waarbij u graag advies krijgt of 3D printen hierbij iets kan betekenen? Neemt u dan contact op met ons en één van onze adviseurs helpt u graag verder.

Neem contact met ons op

Gratis adviesgesprek

Ontdek de voordelen van het 3D printen voor jouw bedrijf en processen.