Formlabs | 5 min Leestijd

Nieuw! Elastic Resin van Formlabs

Dennie Rijk
14-01-19

Er is weer een nieuw type resin toegevoegd aan de materialen bibliotheek van Formlabs; Elastic Resin. Elastic resin is de meest buigzame van de engineering resins, met een Shore A-waarde van 50 en een hoge reksterkte en energie-opbrengst. 

Elastic resin is de meest buigzame van de engineering resins, met een Shore A-waarde van 50 en een hoge reksterkte en elasticiteit. Onderdelen die in dit materiaal zijn geprint, zien eruit en gedragen zich als een gegoten siliconen onderdeel en zijn duurzaam genoeg om meerdere cycli te gebruiken.

Elastic Resin heeft een shore A durometer van 50, terwijl het hardere flexibele materiaal, Flexible Resin, een shore A waarde heeft van 80.

Elastomere materialen: een opkomende categorie

Typisch, zachte siliconen en urethaan onderdelen voor toepassingen zoals wearables, medische modellen, robotica en special effects rekwisieten worden veelal geproduceerd met gietmallen of spuitgietmatrijzen. 

3D print tire

Sommige zachte materialen voor 3D-printen zijn al reeds beschikbaar, maar onderdelen die in deze materialen worden geprint kunnen slechts één of twee cycli duren en bieden vaak niet het gevoel dat verwacht wordt van een "siliconenachtig" deel. Het ontwikkelen van soft stereolithography (SLA) -resin kan een uitdaging zijn. Onderdelen moeten zeer elastisch zijn, maar sterk genoeg om niet te scheuren tijdens het printen - twee eigenschappen die typisch lijnrecht tegenover elkaar staan.

slagadermodellen

8 slagadermodellen op een Form2 build-platform

Elastic Resin is geschikt voor het 3D printen van zachte flexibele prototypes en modellen die ooit met matrijzenproductie geproduceerd moeten worden.

Form-2-build-platform

Form 2 build-platform

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Het produceren van hoogwaardige elastische materialen was ooit slechts mogelijk met kostbare industriële apparatuur, maar met betaalbare 3D-printers van industriekwaliteit zoals de Form 2 en nieuwe ontwikkelingen zoals Resin Tank LT, is het mogelijk om binnen enkele uren elastische onderdelen op de desktop te produceren.

resin-tank

Voor het printen met Elastic Resin is gebruik van de Resin Tank LT noodzakelijk 

Snellere doorlooptijd voor snelle productontwikkeling

Ingenieurs en productontwerpers hebben traditioneel technieken voor het maken van vormen (zoals RTV-vormgieten en spuitgieten) gebruikt om kleine series prototypedelen in siliconen te maken. Het 3D printen van deze onderdelen bespaart tijd en arbeid, waardoor snellere iteratie en kortere productontwikkelingscycli mogelijk zijn.

prototype-sillicone

Gebruik Elastic Resin om batches soft-parts van kleine tot gemiddelde grootte te maken met de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen aan het ontwerp tussen en binnen batches. Het maken van mallen kan de voorkeur verdienen voor het produceren van grotere aantallen van hetzelfde onderdeel, of voor het gebruiken van het uiteindelijke productiemateriaal tijdens latere ontwikkelingsstadia.

Bekijk ook eens het overzicht van alle Formlabs resins.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3d printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3d printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant