3D metaalprinten, Desktop Metal, | 5 min Leestijd

Desktop Metal komt met D2 gereedschapstaal voor het Production System

Dennie Rijk
29-11-21

Het 3D printen van D2 gereedschapstaal. Het kan nu in hoge volumes worden geproduceerd met het Production System™. En dat is goed nieuws. 3D geprinte onderdelen van D2 gereedschapstaal zijn van cruciaal belang voor toepassingen die hardheid en corrosieweerstand vereisen, en daarmee een langere levensduur. 

In deze blog maak je kort kennis met 3D printen van gereedschapstaal (D2) op het Production System™ en de voordelen hiervan. Ook zie je een toepassing die 3D geprint is met D2 gereedschapstaal.  

Waarom D2 gereedschapstaal gebruiken?

D2 gereedschapsstaal is een veelzijdig, luchtgehard gereedschapsstaal met een hoog koolstof- en chroomgehalte dat wordt gekenmerkt door zijn hoge hardheid en compressiesterkte na warmtebehandeling. Dit gereedschapsstaal biedt ook extreem hoge slijtvastheid, maatvastheid en corrosieweerstand in geharde toestand, een belangrijk voordeel voor conforme koeltoepassingen.

D2 wordt gebruikt voor een breed scala aan koud werk gereedschappen die een combinatie van slijtvastheid en matige taaiheid vereisen. Bijvoorbeeld gereedschapsdelen, stans- en vormstempels, snijgereedschappen voor knippen, polijstgereedschappen en andere slijtageonderdelen.

 

Wat zijn de voordelen van het 3D printen met D2 gereedschapstaal?

Snel en efficiënt maken

Met de technologie van het Production System™ kun je profiteren van assembly consolidatie. Een volledig onderdeel kan in zijn geheel worden geprint waardoor de arbeidskosten voor de montage aanzienlijk worden verlaagd. Er kunnen duizenden onderdelen tegelijk worden geprint zonder tussenkomst van een operator.

Meer vormvrijheid van ontwerpen

Het Production System™ geeft veel meer flexibiliteit in innovatieve Additive Manufacturing ontwerpen voor de moeilijkste toepassingen. Bijvoorbeeld organische rondingen die de aerodynamica optimaliseren en complexe koelkanalen. Deze zijn vaak onmogelijk om op een traditionele manier te produceren.

Geschikt voor extreme omstandigheden

D2 wordt bijvoorbeeld gebruikt in olie- en gas- of chemische verwerkingstoepassingen vanwege zijn hardheid en corrosieweerstand. Het is een ideaal materiaal voor onderdelen die een extreem hoge slijtvastheid en maatvastheid vereisen.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Toepassing die 3D geprint is met D2 gereedschapstaal

Rotating_Cam

Draaiende nok

Nokken die worden gebruikt in olie- en gas- of chemische verwerkingstoepassingen, zetten roterende beweging om in heen-en-weergaande, lineaire beweging in een machine. Meestal vereisen deze onderdelen meerdere fabricagestappen, te beginnen met CNC-bewerking en gevolgd door het aansnijden van de spiebaan op een aparte machine.

Binder jetting maakt de productie van nokken in een enkele printstap mogelijk, waardoor zowel de kosten als de doorlooptijd van het onderdeel worden verminderd, terwijl ook de productie van meerdere nokkenmaten in een enkele constructie wordt ondersteund om verschillende machines te huisvesten, allemaal zonder dat er bevestigingsmiddelen of gereedschap nodig zijn.

Rotating_Cam_Build_Box

D2-gereedschapsstaal is van cruciaal belang voor deze toepassing vanwege zijn hardheid en corrosieweerstand, wat zorgt voor een langere levensduur, omdat de nok mechanisch samenwerkt met een glijpen. Omdat deze componenten vaak worden geïntegreerd in machines die in ruwe omgevingen werken, zorgt de corrosieweerstand van D2 ervoor dat de onderdelen presteren zoals bedoeld en niet verslechteren.

Het Production System™

Het Production System™-platform bestaat uit twee printermodellen:

Het systeem combineert door Desktop Metal ontwikkelde bindmiddelen met een open materiaalplatform, waardoor klanten hoogwaardige onderdelen kunnen produceren met dezelfde goedkope metaalpoeders die worden gebruikt in de metaalspuitgietindustrie (MIM).

Een inerte verwerkingsomgeving maakt compatibiliteit met een verscheidenheid aan materialen mogelijk, waaronder hoogwaardige legeringen en zelfs reactieve metalen, zoals aluminium en titanium.

Beschikbare materialen

Naast D2 zijn ook de volgende materialen beschikbaar voor het Production System™: IN625 Inconel, 17-4PH roestvrij staal, 316L roestvrij staal en 4140 chromoly staal. Deze materialen zijn door Desktop Metal gekwalificeerd. Het systeem ondersteunt echter ook andere materialen zoals zilver en goud. Desktop metal heeft nog andere materialen in ontwikkeling voor het Production System™ zoals roestvrij staal, superlegeringen en koper.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant