6 toepassingen voor 3D printen in de gezondheidszorg (5/6)

Dennie Rijk
26-08-20

Innovatie in 3D printtechnologie heeft een enorme bijdrage geleverd aan de gezondheidszorg. Voor patiënten bieden 3D geprinte hulpmiddelen een nieuw niveau van comfort en personalisatie. Voor artsen zorgt het voor een beter begrip van complexe gevallen en is het de opmaat naar een hogere zorgstandaard.

In deze blogreeks presenteren we 6 toepassingen waarvoor 3D printen in de gezondheidszorg wordt ingezet en waarom veel medische professionals enthousiast zijn over deze techniek.

Deel 1: Patiëntspecifieke chirurgische modellen

Deel 2: Nieuwe medische apparaten en instrumenten

Deel 3: Betaalbare prothesen

Deel 4: Corrigerende inlegzolen en orthesen

Deel 5: Bioprinting, weefsel engineering, 3D geprinte organen en meer

Bioprinting, weefsel engineering, 3D geprinte organen en meer

De traditionele manier om patiënten met ernstig orgaanfalen te behandelen, is door het transplanteren van weefsel in hetzelfde lichaam of organen vanuit een donor. Onderzoekers op het gebied van bioprinting en weefsel engineering hopen daar binnenkort verandering in te brengen en op aanvraag weefsels, bloedvaten en organen te kunnen maken.

Om cellulaire groei te sturen zodat het vereiste weefsel wordt gevormd, kweekt Dr. Pashneh-Tala aan de universiteit van Sheffield levende cellen op een specifieke structuur in het laboratorium. De cellen vermenigvuldigen zich, bedekken de structuur en nemen de gewenste vorm, grootte en geometrie aan. Bijvoorbeeld een buisvormige structuur voor het creëren van een bloedvat. De structuur zelf breek geleidelijk af, waarna de levende cellen in de juiste vorm in het doelweefsel worden geplaatst.

Dit stelt wetenschappers in staat om patiënt specifieke vaattransplantaatontwerpen te maken, betere chirurgische opties te creëren en geeft een uniek testplatform voor nieuwe vasculaire medische hulpmiddelen voor mensen met hart- en vaatziekten. Wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak.

Het uiteindelijke doel is om bloedvaten te creëren die klaar zijn om in de patiënten te worden geïmplanteerd. Omdat eigen cellen van de patient worden gebruikt, voorkomt het afstoting door het immuunsysteem - een groot probleem bij traditionele orgaantransplantaties.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Er zijn veelbelovende doorbraken in biocompatibele materialen voor 3D printen. Wetenschappers ontwikkelen nieuwe hydrogel-materialen die dezelfde consistentie hebben als orgaanweefsel dat zich in de menselijke hersenen en longen bevindt. Wetenschappers hopen ze in een orgaan te kunnen implanteren, om als een structuur te fungeren waarop cellen kunnen groeien.

Vroeg of laat wordt verwacht dat het bouwen van biologische materie in laboratoriumprinters zal leiden tot het vermogen om nieuwe, volledig functionele 3D geprinte organen te genereren. In april 2019 creëerden wetenschappers aan de universiteit van Tel Aviv het eerste 3D geprinte hart met behulp van biologische materialen van een patiënt.

3D geprint hartHet eerste 3D geprinte hart, gemaakt aan de universiteit van Tel Aviv

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Dennie Rijk
Dennie volgt alle ontwikkelingen op gebied van 3D printen op de voet. Hij is de ideale gesprekspartner voor bedrijven die zich oriënteren op 3D printen en vertelt met veel enthousiasme over mogelijke toepassingen.

Wellicht ook interessant