Toepassingen 3D printers | 5 min Leestijd

4 toepassingen voor 3D printers waar je wellicht niet aan hebt gedacht

Arnaud Kooij
16-10-15

Veel massa producerende bedrijven zijn continue bezig met het behouden van hun relevante propositie in een steeds dynamische markt, waarbij er steeds vaker om maatwerk en klantspecifieke producten wordt gevraagd. Helaas zijn de productiemiddelen die zij gebruiken vaak duur en hebben ze te maken met lange levertijden. Hierdoor zijn deze bedrijven minder in staat om alert te reageren op de constant veranderende markt en zijn ze minder flexibel om product(ie)verbeteringen door te voeren.

Door 3D FDM (Fused Deposition Modeling) printers te implementeren kunnen fabrikanten een aantal traditionele barrières omzeilen en daardoor gemakkelijk nieuwe producten ontwikkelen en bestaande producten verbeteren. 3D printing kent veel toepassingsmogelijkheden voor het bedrijf. Lees in dit blog 4 toepassingen waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht.

Het alternatief in productie: 3D FDM Printers

FDM heeft ongeëvenaarde voordelen in verschillende productiemethoden. Van het printen van onderdelen voor eindgebruik tot het overbruggen van de kloof tussen productconcept en het (traditioneel) productieproces.

In onder andere de volgende productietoepassingen zijn Fused Deposition Modeling printers zeer geschikt en helpen ze fabrikanten beter in te spelen op de markt.

Toepassing 1: Gebruik 3D printers voor de eerste proefrun

Een proefrun is een gebruikelijke methode om een nieuw product of proces te valideren voor massaproductie. Deze stap leidt vaak tot productverbeteringen, lagere ontwikkel- en productiekosten, een efficiëntere fabricageproces en een verkorte time-to-market. FDM kan in deze fase van productieplanning worden gebruikt om snel één product of productiemiddel te produceren om zo de fases later in het project te versnellen.

Advies nodig?

We denken graag met je mee!

Contact opnemen

Toepassing 2: Verklein de kloof tussen productconcept en productie

3d-printen-voor-verkoop.jpg

Deze techniek is een stap tussen prototyping en productie en geeft fabrikanten de mogelijkheid om producten te realiseren waarmee de verkoop het ontwerp kan afstemmen met (potentiële) klanten. Dit kan terwijl het productieproces wordt ontworpen of als deze al is afgerond. FDM is hiervoor zeer geschikt omdat de fabricage ervan geen extra productiemiddelen vereist en snel kan worden vervaardigd, zodat fabrikanten snel kunnen inspelen op de alsmaar veranderende vraag vanuit de markt.

Toepassing 3: Producteer in lage aantallen complexe producten

Korte-production-run-op-stratasys-fortus.jpg

Bepaalde fabrikanten leveren uitsluitend klantspecifieke en/of complexe producten in lage volumes. In deze gevallen werpt het gebruik van een Fused Deposition Modeling 3D printer haar vruchten af omdat er geen minimale aantallen zijn vereist om de productie rendabel te maken. Verder zijn producten met complexe vormen niet duurder om te printen, dan producten met eenvoudige geometrische vormen. De productieafdeling kan namelijk direct beginnen met produceren, zodra ze het CAD bestand hebben ontvangen.

Toepassing 4: End-of-life productie

reserve-onderdelen-printen.jpg

Het vervangen of repareren van productiemiddelen van producten die aan het einde van hun levenscyclus zijn is nauwelijks rendabel. Daarnaast worden productiemiddelen en –mensen liever ingezet voor de courante producten. Fused Deposition Modeling technologie kan de levenscyclus verlengen door reserveonderdelen te printen op orderbasis. Hierdoor wordt de benodigde servicevoorraad beperkt en het serviceniveau verhoogt.

Vond je dit artikel interessant?

Krijg de nieuwste blogs direct in je mailbox door je hieronder in te schrijven.
Je geeft toestemming aan Layertec om je ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde informatie te voorzien.

Arnaud Kooij
Arnaud is directeur van Layertec. Hij heeft heel veel expertise opgebouwd rondom 3D CAD software en 3D printen.

Wellicht ook interessant

Geen berichten gevonden