Jan 7, 2015, 5:31:10 PM

3d printen outsourcen of nietEr zijn voldoende bewezen voordelen over het gebruik van de 3D print technologie. Of het nu is voor functionele testen, snellere time-to-market of ontwerpvalidatie, het management overtuigen van de voordelen van 3D printen is zelden nodig. Op dit moment besteden veel bedrijven die 3D printen uitbesteden aan een 3D print servicebureau in plaats van de prototypes zelf printen. Een vaak gehoorde reden om niet zelf te printen zijn de hoge kosten van een 3D printer

Echter de ontwikkelingen in 3D printer technologie zijn met enorme sprongen voorruit gegaan. Als je kijkt naar het aanbod van betaalbare professionele printers, zijn de kosten al vaak geen argument meer om het 3D printen uit te besteden. Maar er zijn meer voordelen om een 3D printer aan te schaffen en ‘in huis’ te printen. Zoals:

  • Kortere time-to-market
  • Concurrentievoordeel
  • Lagere fabricagekosten
  • Betere bescherming van de intellectual properties
  • Verbeterede productkwaliteit

In een aantal blogs zullen we deze voordelen verder behandelen. Nu eerst kosten 3D printen.

 Kosten 3D printen

Een 3D geprint prototype model kan bij een servicebureau, afhankelijk van de complexiteit, enkele honderden tot duizenden Euro’s kosten. Dit is drie tot vijf keer hoger dan een zelf geprint model. Met andere woorden; het zelf printen van een prototype scheelt enorm in de kosten ten opzichte van het model laten printen door een 3D print servicebureau. Het zelf printen is al interessant bij gemiddeld twee printopdrachten per maand.

Sterker nog, ontwikkelaars en/of engineers hoeven niet telkens enkele dagen te wachten op hun prototypes. Er zijn gebruikers van 3D FDM printers die hun prototypekosten met meer dan 70% hebben zien verminderen ten opzichte van het uitbesteden van vergelijkbare prototypes. Daarnaast hebben sommige servicebureaus een doorlooptijd van meer dan acht dagen!

In het volgende blog lees je over hoe je met een eigen 3D printer je time-to-market verkort en hoe je je concurrentievoordeel kunt versterken.

Gratis adviesgesprek

Ontdek de voordelen van het 3D printen voor jouw bedrijf en processen.